Ikvienai sievietei, neatkarīgi no HIV statusa, ir tiesības būt mātei un izlemt ar auglību saistītos jautājumus.  Arī tad, ja sieviete ir HIV pozitīva, viņai ir visas iespējas, lai grūtniecība noritētu veiksmīgi un mazulis piedzimtu pilnīgi vesels un no HIV brīvs. Efektīva HIV terapija, nenosakāma vīrusa slodze, rūpīga dzemdību plānošana un izvairīšanās no krūts barošanas ir svarīgākie faktori, kas lielā mērā samazinās mazuļa inficēšanās risku.

HIV terapija grūtniecības laikā

Ir divi veidi, kā HIV terapija novērš bērniņa inficēšanās risku. Pirmkārt, tā būtiski samazina sievietes vīrusa slodzi, tādējādi gaidāmais mazulis ir mazāk pakļauts inficēšanās riskam kā grūtniecības, tā piedzimšanas laikā. Otrkārt, daži HIV medikamenti spēj iekļūt placentā un novērst vīrusa ietekmi uz augli. Grūtniecības laikā lietotās zāles ir saudzējošas mazulim un neietekmē tā augšanu un attīstību.

Svarīgi!Sievietei nav pienākums atklāt ne savu HIV statusu darba devējam (grūti nosaukt tādu profesiju, kurā nevarētu strādāt HIV pozitīva sieviete), ne bērna HIV statusu (gadījumā, ja viņš ir HIV pozitīvs) viņa mācību iestādes darbiniekiem.